Beszoktatás

A kisgyermek új környezethez való alkalmazkodását jelentősen megkönnyíti az apa vagy anya közreműködése a beszoktatás ideje alatt, ezért mindannyiunk számára nagyon fontos a szülő jelenléte ebben az időszakban.

Alkalmat szeretnénk adni a szülőknek egyfelől arra, hogy gyermekük mellett lehessenek, másrészt, hogy személyes tapasztalataikon keresztül jobban megismerhessék óvodánkat/bölcsődénket, tapasztalatot szerezzenek gyermekük óvodai/bölcsődei életéről és megismerhessék a gyermekük felügyeletét és nevelését ellátó óvópedagógusokat, kisgyermeknevelőket.

A bölcsődés korú gyermekeknél, az alváshoz való szoktatás megkezdéséhez kicsit hosszabb időre van szükség, inkább 3 hét, de lehet, hogy egy hónap.

Az első héttől a gyermekhez igazodva fokozatosan emeljük az óvodában/bölcsődében eltöltött óraszámot. Célunk, péntekig elérni, hogy reggelitől ebédig már önállóan legyen itt a gyermek.

A második héten, a délelőttöket már önállóan tölti nálunk a kisgyermek, és ebéd után megy haza.

A harmadik héttől megpróbálkozunk az altatással. Az első napokban kérjük, hogy ebben az időben legyenek elérhetőek, ha véletlenül nem járunk az altatásnál azonnali sikerrel.

A beszoktatás menete és időtartama gyermekenként eltérő, a kisgyermeknevelő/óvodapedagógus szakmai észrevételei alapján. A beilleszkedés sikerességét segíti a szülővel való szoros együttműködés.